CYKEL/
WORKSHOP

Hem

Cykel

Projekt

Träning

Rundor

Länkar

Om mig

 

 

Maila mig

Rengöring av racer!

Ju lättare och mer sofistikerad en cykel är, desto mer kostar den. Ofta håller den bättre än billigare cyklar. Av det skälet borde kanske de billigaste cyklarna behöva ett större underhåll. Å andra sidan behöver alla cyklar underhåll, förr eller senare.

Att kunna utföra underhåll och reparationer själv sparar pengar på många sätt. Nedan följer en workshop som säkert kan kompletteras med fler tips. Maila gärna synpunkter.

Regelbundet underhåll medför att problem kan upptäckas på ett tidigt stadium och det blir då lättare att beställa reservdelar i god tid innan cykeln i värsta fall blir obrukbar.

Vad är då regelbundet underhåll? Här finns många skolor och tyckare. För mig personligen är en ren cykel trevligare att träna på, men det är så jag ser på saken. Det finns många som inte tycker det är så viktigt och som tränar mer än jag. Var och en får välja det som passar bäst för henne/honom. Vad jag beskriver här kan säkert uppfattas som pretentiöst av många som inte tycker att man ska ens ta av hjulen vid punktering. Men jag vet att det finns andra som anser att jag håller en lägstanivå. Och så är det: inga komponenttillverkare anger ett fullständigt underhållsprogram, så alla experimenterar utifrån sin tekniska, ekonomiska och flitbaserade nivå.

En sak är säker - spolande med vattenslang i vilken form som helst förekommer ALDRIG på min cykel. Det räcker med det regn som den får utstå. Dessutom innebär nedanstående tips att rengöringen kan utföras i en studentlya utan större problem - en modell som kanske kan passa de flesta?

Rengöringsprodukter
Man behöver definitivt inte köpa alla cykelvårdsprodukter som finns på marknaden.
Jag är av uppfattningen att olja ska med oljebaserade lösningsmedel fördrivas. Det går bra med olika lutderivat och citronsyror mm också, men att lösa upp olja till en form som kan spolas av med vatten verkar inte vettigt. Alltså - oljebaserade lösningsmedel till drivlinan - vattenbaserade till övrigt.

Jag håller mig oftast bara till detta, och det ger ett fantastiskt resultat med minimal ansträngning:

Yes, Finish Line kedjeolja, Tändvätska, Lithiumfett, Tvättburk för kedja.

Så var det det här med mekställ. Det är säkert bra, men jag har inget mekställ utan hänger upp cykeln i två slingor (av klättertyp - köp på lösmeter i din Outdoorbutik!):

Har man inget lämpligt tak är visserligen ett mekställ bra att ha. Har man ett bra tak tycker jag att det är bäst att hänga cykeln.

Jag brukar främst hålla mig till två huvudprogram för underhåll. Det tredje programmet tar en hel dag (TOTALRENGÖRING) men då plockas cykeln ner i molekyler och får betraktas som överkurs. Kanske lägger jag upp det här så småningom. Just nu finns Snabbrengöring och Helrengöring.

Snabbrengöring
Det här tar ca 5 minuter, kräver ingen demontering och jag brukar göra det efter varje träning.

Häng upp cykeln. Torka av kedjan ordentligt med en frottéhandduk och lägg på lite mer smörja. Som kedjesmörja använder jag oftast Finish Line Torrt. Ska det bli skitväder använder jag Finish Line Wet. Har hittills inte hittat något bättre än detta. Att torka av kedjan och återsmörja ofta gör att drivlinan inte beckar igen så fort. Ta och torka av trissorna också - trasa, eventuellt en tandborste i lite fotogen, men akta lagren!

Torka av resten av cykeln med en fuktig trasa och använd en vanlig, hederlig pensel (torr, inte målad med...) för skrymslen. Kolla däck med avseende på flisor och annat som kan sitta i slitbanan. Jag brukar använda en isskrapa för att få bort sådant ur slitbanan. Kontrollera bromsar och växellägen och om det är nåt annat som behöver skruvas åt.

Helrengöring
Helrengöring tar ca en timme. Jag gör det kanske en gång i månaden under säsong, ibland tätare om det varit skitväder. Det omfattar delvis demontering av cykeln och du behöver då ha några specialverktyg som passar till din cykel. Vi demonterar kedja och kassett i nedanstående exempel. Att du måste ta av hjulen ser jag som självklart och tänker inte kommentera det alls. Var inte lat med dina hjul. Snabbkopplingar uppfanns av en orsak.

Jag har SRAM-komponenter i följande exempel. Cykeln i exemplet är inte så skitig som den skulle kunna vara, men det är ett resultat av löpande snabbrengöring. :-)

Kedjan kan för en novis verka ren liksom dreven, men där finns mycket härligt smågrus som fungerar som slipmedel och nöter drivlinan snabbare än nödvändigt. Inte bra.
(Dagens kedjor för 10-11 växlade system håller ca 150-200 mil innan det är dags för byte - något att fundera över. Förr höll en kedja för 6-7-växlat kanske 500-600 mil eller mer)

Verktyg:

Frottéhandduk (äldre, använd), Pensel, Kedjetång/Kedjebrytare, Insexnycklar mm, Demonteringsverktyg för kassett, Diskborste med mjuka borst. De fasta navnycklarna mm till höger om insexnycklarna kan vi bortse ifrån just nu.

Cykeln innan rengöring
Lite bilder på en måttligt skitig cykel. (Det här är hyggligt skitigt för mig. För andra är cykeln i nyskick, hur man nu tänker...)


För mig är detta således en skitig cykel, men den fungerar givetvis utmärkt och som man kan se är drivlinan inte överdrivet skitig. Det beror på att jag gör snabbrengöring ofta. Men mina prylar håller länge med ett löpande underhåll.

Workshop

STEG 1: Drivlina
Vi ska som steg 1 göra rent kedja, kassett och kedjehjul, samt trissorna på bakväxeln. Tid: ca 30 minuter totalt.

Vi börjar med att att demontera kedjan.
SRAM har kedjelås som jag tycker fungerar utmärkt. Det behövs dock en specialtång, ca 180:-. Andra kedjor kan kräva kedjebrytare och speciella nitar mm. Kolla upp vad du har och banga inte för att skaffa lite verktyg - du tjänar in dem snabbt. Börja med att lokalisera kedjelåset, om sådant finns, och veva fram det så att det befinner sig på undre delen av kedjan. Demontera bakhjulet.

Demontera kedjan. SRAM: Applicera tången och nyp ihop. Dela kedjan.

SRAM har olika typer av kedjelås beroende på vilken kedja man har. I bilden visas en kedja PC-1090R som fordrar ett kedjelås som inte ska återanvändas. Enligt SRAM:s mekaniker är det tydligen OK att ändå göra det ett par gånger, så man får välja själv. Jag har testat att återanvända dem två till tre gånger utan problem, men är man på elitnivå skulle jag inte chansa.Lägg kedjan i en plastburk med tättslutande lock, gärna gängat! Fyll på med diesel, fotogen, lacknafta eller tändvätska för utegrill. Din kedja är nu på SPA!


På med locket och skaka.


Häll den skitiga soppan på en tom flaska. Upprepa förfarandet med ny soppa tills det inte verkar bli skitigt längre. Den skitiga soppan kan stå några veckor, så sedimenterar den mesta skiten på botten. Den klara delen kan återanvändas, så sparar vi miljön lite. Vill man kan man filtrera genom melittafilter, men det tar lite tid. Tillbaks till kedjan!


Torka av kedjan ordentligt, gärna med en gammal frottéhandduk. Här får du bort den sista smutsen. På bilden kan man se att kedjan njuter!


Har du möjlighet, blås rent mellan länkarna med tryckluft. Små ljud av vällust kan nu höras från kedjan. En liten hobbykompressor kan man få för ca 900:- på Harald Nyborg eller Biltema. Bra till småjobb, men inte för något mer krävande.


Sådär - kedjan är som ny igen. Fram till nu ska det inte ha behövt ta mer än ca 10 minuter.

Kassett
Dagens kassetter går enkelt att demontera om man vill. Och det bör man vilja. Det går lättare att göra rent och man slipper risken med att få in rengöringsmedel i nav- och bodylager. Att tjafsa med kassetten kvar på bodyn är för smitare.

Du behöver specialverktyg för detta, anpassade för just din kassett. SRAM och Shimano är kompatibla.


På bilden: Till vänster verktyget för att lossa kassettens låsmutter, till höger kedjepiska för att hålla emot. Låsmuttern lossas moturs, så försök applicera verktygen så att du kan trycka nedåt mot golvet, precis som på bilden.


Skruva bort låsmuttern. Dreven är nu lösa och kan demonteras.


Plocka bort dreven. Mmm, lösa och lediga! De kan bara återmonteras på ett sätt, givet att du monterar dem i storleksording, så det är inget att vara nervös inför. Det finns även distansringar mellan några drev, men även detta är tämligen självförklarande vid återmontage. Notera om du har en distansbricka allra innerst, så att den inte förkommer. I bilden syns den vid pekfingrets spets.


Så var allt löst och ledigt. Till vänster låsmutter, överst snabbkopplingen och underst alla drev i en enda röra.


Lägg dreven i en bytta med lite diesel, tändvätska eller fotogen. Se hur de trivs i sin pool! Ta en borste eller pensel och gör rent alla ytor. Det skvätter mindre med pensel.


Sådär. Alla drev tillsnyggade och villigt poserande i sin nya look! Torka av dem med en handduk, gärna kuggarna också. Hittills borde detta tagit ca 10 minuter. Max.


Återmontera dreven på bodyn. Nice and shiny. Lyssnar man noga kan man höra hur de spinner svagt av välmående.


När alla drev är på plats, återmontera låsmuttern. Var noga med att gängorna tar som de ska.


Dags att dra åt. En del använder kedjepiskan för att hålla emot, andra gör det inte.
Det korrekta är att använda kedjepiskan, eftersom det inte belastar ekrarna i onödan.


Dra åt. 40 Nm för just denna kassett. Jag har en hävarm på ca 0,15 m så jag behöver anlägga en kraft på 266 N, d v s motsvarande 27 kg. (40/0,15= 266,6 N, 1 N = 0,98 kg) Kedjepiskan inte med i bild, men ni fattar. Det här är något man med tiden utvecklar känsla för. För de osäkra: Köp en momentnyckel och en avdragare som passar. Ca 1400:-! Bättre att utveckla lite känsla... kanske.


Återmontera snabbkopplingen. Klart. Allt som allt ca 15 minuter för hela kassetten.

Främre kedjehjul
Börja med att torka av lös smuts med en trasa.


Doppa en pensel i fotogen, tändvätska eller diesel och gör rent alla ytor.


Torka därefter av alla ytor, även "taggarna" där kedjan ligger, gärna med frottéhandduk. Vill man, så kan man givetvis demontera kedjehjulen - det gör det lättare att komma åt. Jag gör det ibland, kanske ett par gånger per år. Ca 10 minuter.

Trissor och bakväxel
Här tenderar smuts att växa. Rullar trissorna obehindrat kan de sitta kvar i växelföraren. Kontrollera om de glappar (den övre ska kunna röra sig lite i axiell led). Torka av dem med trasa och gärna med en tandborste doppad i lite fotogen - blöt inte ner för mycket och akta lagren. Torka torrt och rent. 5 minuter. Vill du kan du demontera dem och göra rent lagerbanorna och återfetta med lithiumfett om du har traditionella glidlager. Har du kullager eller keramiska kullager här är det en annan historia. Kolla med tillverkaren. Mycket bra info finns på deras hemsidor. SRAM har mycket bra instruktionsvideos för sina komponenter.

STEG 2: Ram och andra delar
Innan du återmonterar hjul och kedja, gå över resten av cykeln. Jag brukar använda vatten och Yes på en svamp i svårare fall, men jag borstar av all lös smuts med en mjuk borste eller pensel först. Många gånger räcker en fuktig trasa istället för Yes. Det beror på hur skitig cykeln är. För bromsar och skrymslen, använd en torr pensel.
Det här gör man utan vidare på 10 minuter. In och pensla, bort med skiten! Torka rent växelföraren in- och utvändigt.


STEG 3: Återmontering
Egentligen har vi tekniskt sett bara kedja och hjul att återmontera, så gör det.
Följ tillverkarens instruktioner för din kedja. Återmontera hjulen. Kolla bromsarna och växellägena. Justera det som behövs. Ca 10 minuter.

Smörja kedjan: Snurra kedjan baklänges medan du lägger på olja på ovansidan av den nedre delen av kedjan, strax innan bakväxeln. Det är främst kanterna som behöver smörjas, d v s där länkarna möts. Torka bort överflödig olja med en handduk/trasa så att kedjan nästan uppfattas som torr.

Slutresultat

Sådärja. Det blev ju bra. Jag är ju lite allergisk mot skitiga drivlinor, men det är något som suttit i sedan jag tävlade på 80-talet. Tvångssyndrom? Inte diagnosticerat, men för vissa kan detta putsande tangera gränsen för vad om man är beredd att göra. Fråga er då om ni håller rent i köket på samma sätt? Folk som aldrig putsar matsilvret eller vaxar bilen förstår nog inte denna typ av rengöring ändå. Men det är fritt att välja.

Avslutning
Om man vill göra en ordentlig totalrengöring på molekylnivå kan man givetvis riva allt man vill och har verktyg för. Det kan vara idé att göra någon gång per år om man är intresserad, driven och har gott om tid. Om inte annat så bör man kontrollera om lager glappar eller om det finns andra detaljer som håller på att becka igen. Just dagens vevlager kan vara känsliga vid låga temperaturer eftersom vevaxeln kan börja glida mot lagret utan att lagret roterar. Detta är något jag tycker är en felkonstruktion, och en god vän har råkat ut för en nedsliten vevaxel bortom all räddning (Shimano, förstås..). Den här typen av fel kan man upptäcka tidigt om man tar sig tid att riva cykeln lite då och då. Så gör det om du har lust - det är som meditation, fast oftast lite dyrare.

Jag ser alltid till att ha alla verktyg för en total demontering av aktuell cykel eftersom det då ger mig frihet att byta och underhålla komponenter när jag vill, och inte när cykelverkstaden har tid. Det kostar ca 800:- för kedjetång, vevlagerverktyg och kassettverktyg till SRAM/Shimano. Campagnolos grejer brukar kosta lite mer.

Övriga verktyg är mer generella såsom insexnycklar mm. Momentnycklar är också bra att ha till dagens kolfibermonster.

Cykla, meka, putsa och ha kul!